Bij het verkopen van je auto voor export naar Polen heb je recht op BPM teruggave

Van harte welkom op onze website berekenjeautokosten.nl!

Wanneer je je auto verkoopt en deze wordt geëxporteerd naar Polen heb je recht op teruggave van een deel van de BPM (tenzij de auto volledig nieuw is, dan heb je recht op teruggave van de volledige BPM). Je kunt het bedrag wat je terugkrijgt zelf berekenen door gebruik te maken van onze BPM calculator. Bij datum aangifte vul je de datum in op de dag dat hij wordt geëxporteerd naar Polen. Je dient overigens bij de RDW aan te geven dat de auto wordt geëxporteerd.

Op deze site vind je allerlei onderwerpen omtrent de BMP.

BPM is de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. De zogeheten BPM-heffing is allesbehalve geliefd in Nederland, aangezien het een extra belasting betreft bóvenop de omzetbelasting die je al betaalt. De burger betaalt belasting van personenauto’s en motorrijwielen gelijktijdig met de aanschaf van een nieuw voertuig of bij het importeren van een gebruikte auto. Jaarlijks levert dit onze overheid zo’n 3 miljard euro op.

Belasting van auto’s en motorrijwielen sinds 2011

De BPM is bijna elk jaar aan verandering onderhevig. In 2011 bestaat de BPM uit een standaard BPM bedrag van 19% over de nieuwprijs, een heffing op basis van CO2-emissie en een brandstofheffing of -aftrek. Zelf je BPM berekenen? Maak dan gebruik van de BPM rekentool.

Belastingvrije auto’s

Aangezien het kopen van duurzame en milieuvriendelijke auto’s bevorderd moet worden, is er sinds 2009 een BPM-vrije regeling. Deze BPM-vrije afspraak geldt alleen voor personenauto’s gebouwd in 2009 of daarna met een bepaalde CO2-uitstoot. Voor benzinewagens is de wagen BPM vrij bij een maximum CO2-uitstoot van 110 gram per km, bij dieselauto’s hoogstens 95 gram. Voor voertuigen met een hoge CO2-uitstoot moet een flink bedrag worden betaald. Zie hier de lijst van BPM-vrije voertuigen.

BPM bij invoer

Bij de import van een occasion, zoals uit Duitsland of Frankrijk, betaalt men nog een stuk BPM. Dit bedrag is afhankelijk van de aankoopprijs, leeftijd van de auto, soort brandstof, en CO2-uitstoot van de auto. Je kunt kiezen voor de BPM-regeling van twee jaar geleden of de afspraak die gold toen de wagen voor het eerst werd gebruikt. Hier stap-voor-stap een toelichting wat je moet doen bij de invoer van een occasion uit het buitenland

BPM voor zakelijke auto’s

Als ondernemer krijg je BPM-vrije regeling bij het aanschaffen van een gloednieuwe zakelijke auto. Je moet hiervoor wel in het bezit zijn van een BTW nummer en de auto geregistreerd hebben op je bedrijfs- of eigen naam. Zie hier meer bijdragen omtrent bedrijfswagens en BPM.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen-vrijstelling in de toekomst
De regering weet ondertussen hoeveel de BPM-vrije wet kost. Een logisch gevolg is dat de CO2-uitstootgrenzen hierdoor naar beneden bijgesteld zullen worden. De nieuwste regels zullen gelden voor nieuwe wagens. Voor reeds aangeschafte auto’s wijzigt er qua BPM niks.

Meer weten over ons

Op de hoogte zijn en blijven van nieuwtjes op berekenjeautokosten.nl? Schrijf je dan vlug in voor onze nieuwsbrief.