Home / FAQ / Kan ik mijn autoverzekering op een andere naam zetten?

Kan ik mijn autoverzekering op een andere naam zetten?

In Nederland is de houder van het kenteken tevens verzekeringsplichtig. In normale gevallen verzekert hij of zij dus zelf de auto.

Op naam van je partner

Veel maatschappijen accepteren echter ook dat de verzekering op naam van je partner wordt gezet. Hierbij wordt vaak wel vereist dat jij en je partner op hetzelfde adres wonen.

Op naam van je ouders

Je zou een auto op naam van je ouders kunnen zetten en de verzekering ook. Hiermee bespaar je jezelf geld omdat je ouders waarschijnlijk een no-claim korting hebben opgebouwd waar jij op deze manier van mee profiteert. De vraag is echter of het verstandig is om dit te doen. Je eerste auto is vaan een kleine, goedkoop te verzekeren auto. Wanneer je de auto en de verzekering op jouw naam zet en je rijdt of claimt geen schade, bouw je zelf een no-claim korting op. Als je dan na 3 jaar een andere, duurder te verzekeren auto koopt, profiteer je van je eigen no-claim korting. Je kunt immers niet je hele leven auto’s op naam van je ouders blijven verzekeren.

Stel dat je na 3 jaar een auto koopt die op jouw naam staat en de verzekering van je auto daarvoor stond niet op jouw naam, dan betaal je 100% (dus geen no-claim korting) over de duurdere auto die je koopt. En dat scheelt al snel enkele tientjes per maand! Vergelijk autoverzekeringen hier maar.

En last but not least: wanneer je feitelijk niet de tweede maar de eerste bestuurder van de auto bent maar je geeft dit anders op bij de verzekering, is dat oplichting. Komt de verzekeraar daar achter, dan kan hij weigeren uit te keren. En dan wordt  de schade dus helemaal op jou of je ouders verhaald.

De verzekering kan je niet zomaar op naam van iemand anders zetten. De verzekeraar wil graag dat degene die de premie betaalt ook de bestuurder is. Zo voelt diegene zich meer verplicht de premie te voldoen en netjes te rijden (je wilt zo weinig mogelijk schade rijden, het is immers je eigen auto en korting!)

3 reacties

  1. Een vraagje, als ik mijn auto op de naam van mijn zus laat zetten ik als twede bestuurder en gewoon zelf de verzekering betaal op mijn eigen naam. is dit mogelijk?
    groet, Dick

  2. goedendag kunt u mij vertellen of het kan dat ik een nieuwe auto verzekering afsluit op de auto die op naamstond van mijn vrouw en nu opmijn staat staat ;omdat zij niet meer mag auto rijden,ikmeer premie moet betalen omdat men kijk na de schadevrijejaren van mijn vrouw ,mijn premie ligt bijna 70euro lager per maand dan die van mijn vrouw maar de verzekering zegt dat zij de gegevens van mijn vrouw aanhouden die dus minder noclaim heb als ik zelf kan dat

  3. Hoe zit dat dan als je een 2e, 3e of 4e auto verzekerd? Ik neem toch aan dat een gemiddelde verzekeringsmaatschappij snapt dat je niet in 2 of meerdere auto’s tegelijk kunt rijden?

    Want als ik voor mezelf spreek; door verschillende omstandigheden is het voor mij niet haalbaar om momenteel een auto te bezitten dwz de wegenbelasting en verzekering te betalen. Wel brandstof en overige kosten. Want hou daar geld voor appart. Echter heeft iemand anders voor mij, mijn auto op diens naam gezet en betaald daar voor dus de wegenbelasting en verzekering. Echter hebben we bij de verzekeringsmaatschappij (ASR) aangegeven dat de hoofdverzekerde niet de hoofdbestuurder is. En dat was geen probleem mits de premie netjes betaald zou worden. Tevens word de korting voor de premie gebaseerd op mijn schadevrije jaren en niet op die van de verzekeringsnemer. Zo het kan wel, verzekeren via een ander. Mits je dit duidelijk aangeeft bij de verzekeringsmaatschappij. En voor de belastingdienst zal het verder een rot zorg zijn, die zitten op het geld te azen…

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*