Home / Motorrijtuigenbelasting / Onderbouwing regeling vrijstelling oldtimers klopt niet

Onderbouwing regeling vrijstelling oldtimers klopt niet

Per 1 januari 2014 wordt leeftijd voor vrijstelling van oldtimers opgetrokken van 25 naar 40 jaar. Dit akkoord is afgelopen april bereikt tussen Staatssecretaris Weekers en de oldtimer-alliantie. Nu blijkt echter dat de cijfers waarop het akkoord is gebaseerd niet kloppen. Weekers stelde in brieven aan de Tweede Kamer dat de import van met name jonge oldtimers sterk was toegenomen. Dit was tot eind 2011 inderdaad het geval, uit cijfers van het CBS blijkt echter dat de import per 1 januari 2012 juist sterk was gedaald. Dit heeft Weekers niet gemeld aan de Tweede Kamer en zijn er dus conclusies getrokken op basis van onvolledige cijfers.

Importdaling

Zoals te zien in de cijfers van het CBS is sinds het begin van 2012 de import van jonge oldtimers gedaald met ongeveer de helft. Deze grote daling is te wijten aan de maatregel Van Vliet van de PVV die per 1 januari 2012 is in gegaan. Met deze maatregel werd de leeftijdsgrens voor mrb-vrijstelling gelijkmatig verhoogd van 25 naar 30 jaar. Daarnaast werd er op auto’s van ’87 en jonger een brandstoftoeslag geheven op diesels en auto’s op LPG. Ondanks dat de cijfers destijds bekend waren, heeft Weekers deze nooit gecommuniceerd aan de Tweede Kamer.

Gevolgen nieuwe regeling

Duizenden oldtimerbezitters zijn nu ten onrechte de dupe van een regeling die op basis van onjuiste informatie tot stand is gekomen. Er moet opnieuw naar de vrijstelling voor oldtimers worden gekeken en er zullen naar verwachting kamervragen over worden gesteld.

 

3 comments

 1. het is toch niet te bevatten dat staatsecretaris weekers willens en wetens ongestraft kan liegen en gegevens mag verzwijgen ten koste van de gewone burger.
  het is gemakkelijk om de gewone man /vrouw kaal te plukken .en zelf onder en boven de wet te staan.

 2. LS,

  Waarom wordt er geen 60 dagen kaart ingevoerd.
  Daar heeft iedere oldtimer bezitter genoeg aan.
  BvD J Krijntjes

 3. waarom wegenbelasting betalen voor iedere auto of motor die in je hebt staan ?
  je kan maar met 1 auto of motor tegelijk rijden toch ?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*