Home / Algemeen / Accijns op diesel, LPG en benzine mogelijk teruggedraaid

Accijns op diesel, LPG en benzine mogelijk teruggedraaid

Per 1 januari 2014 is de accijns op benzine, LPG en diesel verhoogd met respectievelijk 1,3, 3,7 en 7,7 cent per liter. Ook steeg hiermee de BTW over een liter brandstof, die wordt immers over de prijs met accijns berekend. De totale meerprijs per liter is dus per 1 januari nog meer gestegen naar 1,5 cent voor een liter benzine, 4,5 cent voor diesel en maar liefst 9,3 cent voor een liter LPG.

De verhoging was ingevoerd om de Nederlandse schatkist te spekken, nu blijkt echter dat deze verhoging de Nederlandse Staat alleen meer geld kost. Onder een eerste inventarisatie van Transport en Logistiek Nederland is berekend dat de accijnsinkomsten dit jaar met 180 miljoen euro zullen afnemen. Dit komt voornamelijk omdat vervoerders steeds vaker in het buitenland tanken. Een tankbeurt in België levert per vrachtwagen een voordeel van 120 euro op.

De nieuwe staatssecretaris Wiebes wordt overspoeld met berichten dat het niet goed gaat met de accijnzen. Ook de Bovag meldt dat automobilisten steeds vaker in het buitenland tanken. Volgens de staatssecretaris zien de cijfers er niet mooi uit en is dit een duidelijk signaal. Wiebes wil de cijfers eerst begrijpen om tot maatregelen over te gaan. Eerder is besloten door het kabinet dat de maatregel voor de zomer wordt geëvalueerd. Wiebes melde vanochtend dat dit hier en daar iets sneller kan, “maar niet morgenochtend”.

Mochten de cijfers kloppen van Transport en Logistiek Nederland en de Bovag dan is het aannemelijk dat de accijnsverhoging wordt teruggedraaid. Keerzijde daarvan is dat de beoogde extra inkomsten (van 90 miljoen euro) dan elders zullen moeten worden gehaald.

One comment

  1. Bestolen door jullie beleid en inzicht , nog steeds niet bij machten dit fenomeen te beteugelen, zodat het alweer over de rug van de burger gaat , aan grillen van dit kabinet , en voorgaande kabinetten , wij zijn overgeleverd en NIET GEHOORD het is een schadelijke en schandelijke vertoning .

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*