Home / Nieuws / Verzet tegen oldtimer regeling

Verzet tegen oldtimer regeling

Op 14 mei wordt in de Tweede Kamer de nieuwe oldtimer regeling besproken. Zoals bekend is er een akkoord tussen de brancheverenigingen en staatssecretaris Weekers, nu is er een andere club die zich verzet tegen de nieuwe regeling.

Stichting de Oldtimerbranche en stichting Autobelangen werken samen om de nieuwe oldtimer regeling tegen te houden. Met hun verzet ‘Vrijstelling Oldtimer’ proberen zij een stokje te steken voor het oprekken van de leeftijdsgrens van MRB-vrijstelling voor oldtimers naar 40 jaar. Het doel van Vrijstelling Oldtimer is de huidige oldtimer regeling met MRB-vrijstelling te behouden.

Daarnaast worden er op 14 mei in de Tweede Kamer nog twee moties van Farshad Bashir besproken. Hij wil dat oldtimers op LPG en diesel ook onder de overgangsregeling vallen waarbij er 25% MRB wordt geheven met een maximum van € 120 per jaar.

Onder de nieuwe regeling zijn er volgens Vrijstelling Oldtimer vele gedupeerden bij oldtimerliefhebbers en de gehele branche. De schade zou in de tientallen miljoenen lopen. Om die reden willen zij de regering op andere gedachten brengen, ook omdat de begrote 153 miljoen euro niet gehaald zou worden. De standpunten van staatssecretaris Weekers zouden verder zijn gebaseerd op verkeerde gegevens en zou slechts een klein deel van de oldtimerliefhebbers zijn vertegenwoordigd tijdens de onderhandelingen, aldus Vrijstelling Oldtimer.

In principe is er al beslist over de nieuwe oldtimer regeling die wordt uitgewerkt voor het belastingplan van 2014. Dat belastingplan wordt op Prinsjesdag gepresenteerd en zou dus nog gewijzigd kunnen worden. Zelfs daarna is het nog mogelijk om middels amendementen nog wijzigingen aan te brengen.  Er gloort dus nog hoop voor de oldtimerbezitter,  je kunt de petitie tekenen op www.vrijstellingoldtimer.nl

9 comments

 1. Dit rampenkabinet stelt alles in het werk om ons uit te kleden en ook de laatste leuke dingen onbetaalbaar te maken. Zelf heb ik 6 klassiekers waaonder 4 militaire die ik hoofdzakelijk gebruik voor optochten bij bevrijdingsfeesten e.d. Het woord “bevrijding” wordt trouwens steeds meer een farce door de gore Haagse regentenkliek. Voor dagelijks gebruik heb ik een Audi van 2006.
  Ruim een jaar geleden heb ik mijn laatste oldtimer uit de US ingevoerd.
  Het betreft een militaire Blazer diesel van 1986. De auto is klokgaaf en heeft me incl. transport, invoerrechten, BTW, roestbehandeling, roetfilter enz. bijna 10.000,- Euro gekost en wordt door deze regeling vrijwel waardeloos. Dank u wel VVD. Ik heb eerst nog overleg gehad met de RDW die mij verzekerde dat er na de recente aanscherping het hoogst onwaarschijnlijk was dat de regels weer veranderd zouden worden. Niet dus…. De “briljante” gladde VVDer Weekers helpt een fijne hobby om zeep. Overigens zijn er anders regels denkbaar als men het dagelijks gebruik van oldtimers wil ontmoedigen. Men zou bv kunnen verplichten dat je een niet belastinvrije auto op je naam moet hebben om daarnaast belastingvrije oldtimers te mogen hebben. Dit eventueel aangevuld dat je, naar het Duitse voorbeeld, met die oldtimers zonder vergunning niet in de stads centra mag komen.

  • Dezelfde situatie… ik ben ook bezig het een Chevy K30 en heb ook nog een belastingvrij Toyota Hilux diesel uit ’86 waar ik heel mijn zomervakantie aan opgeofferd heb om deze weer helemaal hard te maken. Spaargeld heb ik nauwelijks, alles zit in die wagens omdat die toch wel hun waarde zouden behouden…

 2. Ik heb inderdaad ook altijd ‘geprofiteerd’ met een goedkope wagen op gas of diesel die net belastingvrij is.. dat is gewoon een krom voordeeltje dat er te halen was/is. Dat zag ik altijd als een goedmakertje voor alle kromme regeltjes die in mijn nadeel werkten, maar dat het een keer over zou zijn met de pret had ik wel verwacht. Daar zul je me dus ook niet over horen.

  MAAR; ik heb ook nog een aantal (nu nog) belastingvrije diesel terreinwagens waar ik nauwelijks mee rijdt, alleen af en toe voor de lol en dan komen ze meestal niet eens op de weg. Daar heb ik veel in geïnvesteerd met het idee dat deze wagens waardevast zouden zijn, daar zit een vermogen aan spaargeld & vrijetijd in. Met dit regeltje zie ik dat allemaal in rook op gaan.. Deze wagens kan ik niet meer betalen om te rijden.

  Lekker kapitaal vernietiging dus… iedereen die het met deze regeling eens is begrijpt volgens mij de situatie niet helemaal. Stel je voor; de staat legt een treinrails langs jouw mooie huis, of een 4 baans viaduct eroverheen. Dan is het gelijk voor jou waardeloos & onverkoopbaar. Maar niet gaan liggen zeiken dan, een ander gun je het blijkbaar ook van harte.

  Verder hoor ik ook nog iemand jammeren dat ie geld moet betalen voor z’n paard.. daarvan gaan ook mijn haren overeind staan… bij ons in de buurt wordt werkelijk alles afgesloten & ontoegankelijk gemaakt voor gemotoriseerde voertuigen. Daar mag je alleen nog ‘groene’ hobbies uitoefenen.. Een auto moet netjes gekeurd zijn, je moet alle regeltjes kennen etc. Maar met zo’n onberekenbaar beest, doe wat je wil. Begeef je gewoon in het verkeer, breng jezelf en iedereen om je heen gewoon in gevaar. Overigens wil ik nog even aanstippen dat er nog heel wat paarden in de kroketten zullen verdwijnen als er niet meer gereden kan worden met de die belastingvrije paardenwagens. Ik zie er altijd zat die met een belastingvrije paardentrailer op basis van bijvoorbeeld een VW LT, Ford Transit of Mercedes 508 naar de training gaan. Dat is dan ook gelijk afgelopen.
  Zogauw je in dit land een hobby hebt die te maken heeft met motoren ben je de vogelvrije slechterik! Langzaam worden techneuten die graag wat sleutelen & rondcrossen met een auto, motor, brommer, quad, jeep, etc etc steeds verder de hoek ingetrapt. Want dat is allemaal slecht voor het milieu!! Natuurlijk het MILIEU, je leest het goed. Toevallig zodra er geld kan worden verdiend ten koste van ditzelfde milieu is het plotseling geen enkel probleem en kan alles.

  Nee, gewoon gaan voetballen net als iedereen, de staat zal wel bepalen wat jou hobby is. Een voetbalveld is er in elk dorp.. maar een crossbaantje waar de plaatselijke jeugd met hun brommertje een rondje kunnen crossen?? Nee natuurlijk niet! Je wilt toch niet dat die kinderen nog es iets zouden leren van techniek. Bovendien is het nog gevaarlijk ook! Zeker.. ik heb werkelijk al vanalles gedaan en hierdoor nog NOOIT een dag verlet gehad op het werk. Collega’s die voetballen natuurlijk wel.. dan hebben ze weer een zweepslag, dan weer dit gebroken, dan dat weer dat verrekt, dan weer de scheidsrechter doodgeschopt… het is overigens ook een ‘voetbal’knie en niet ‘cross’knie. Dat is niet voor niks. Crossen veroorzaakt geluidsoverlast.. klopt, gelukkig laten de ‘supporters’ geen spoor van vernieling achter zoals dat bij voetbal geregeld wel het geval is.

  Mijn excuses voor de zure ondertoon van dit berichtje.. maar ik heb er ondertussen zo verschrikkelijk het schijt van dat ik stront tekort kom. Het is gewoon de bedoeling dat je met je Toyota Prius netjes je kinderen naar de voetbal brengt. Dat iedereen 60 rijdt, dat de bermen netjes geharkt zijn, dat je op zondag je prius gaat wassen en maandag ga je weer keurig naar je werk om flink bij te kunnen dragen aan onze geweldige voorbeeld maatschappij. En je buurman doet exact hetzelfde, want je kunt het niet verkroppen dat hij bijvoorbeeld op zondag liever met vieze kleren aan zijn Chevy Caprice staat te sleutelen, waar hij als klap op de vuurpijl ook nog es geen belasting voor betaald.

  Verder wil ik nog even zeggen dat voetbal maar een voorbeeld is, iedereen moet doen wat ie zelf leuk vind.. dat zou ik ook graag doen.

 3. @Milo,

  Je neemt geen blad voor de mond, maar ik ben het helemaal met je eens! Hoe je het ook wend of keert; veel hobby’s zijn slecht voor het milieu. Alleen als het om oldtimers gaat moet het opeens aan banden gelegd worden. Vergelijk het eens met de ontwikkelingen in de homecinema; met z’n allen naar de Mediamarkt voor de nieuwste plasma TV met een diameter van 56 inch. Wat de productie en transport ervan aan vervuiling oplevert geeft niks… Wat een dergelijke TV aan stroom verbruikt (lees: milieubelasting oplevert) geeft niks, want over 2 jaar gaat ‘ie, ondanks dat ‘ie nog werkt gewoon de container in, omdat niemand dan nog zo’n oud lijk wil hebben en kopen we gewoon weer het nieuwste model!

  Met auto’s lijkt het niet anders te werken; we moeten vooral vaak een nieuwe auto kopen, want dan is de uitstoot lager. Is het wellicht ook verstandig om de milieubelasting mee te nemen van de productie en transport? Die kunnen in geval van mijn oldtimer worden uitgesmeerd over 33 jaar (and counting!). Dat moet ik een Prius nog zien doen, en dan moet je vooral niet vragen naar hoe ontzettend milieubelastend het is om een dergelijke auto te produceren! Houdt u daar rekening mee, milieuminnend Nederland?

 4. Ik ben zelf in het bezit van een amerikaanse (SUV) Truck van 1984. Ik heb deze auto geheel gerestaureerd en vanwege de kosten maar ook het milieu, LPG ingebouwd. Vanaf volgend jaar zou ik in mijn geval 2.386 Euro motorrijtuigenbelasting moeten betalen, óf op benzine gaan rijden!

  Ik neem het hier met name op voor de liefhebber van Amerikaanse auto’s (bijna allemaal V8 motoren) Deze liefhebbers rijden géén woon-werkverkeer omdat deze slurpers veel te duur zijn om dagelijks mee te rijden, ook op LPG!!

  Wat gaat de nieuwe maatregel voor dit soort autobezitters betekenen?

  • Er zal massaal teruggebouwd worden naar Benzine omdat niemand voor die weekend ritjes de volle mep gaat betalen. (vaak zware auto’s dus peperdure MRB)
  • Daardoor zal de staatskas niet het beoogde geld binnenhalen voor deze categorie auto’s
  • Het kwalijkste is, dat we gedwongen worden om het schone LPG uit te bouwen. Dit is tog waanzin!! Er word gesproken om oude stinkende diesels van de weg te halen. Maar een oude auto op benzine is ook niet veel schoner!

  Daarom pleit ik ook om tenminste LPG gelijk te stellen met benzine.

 5. Weekers FY, dat zat je al een jaar niet lekker, je eigen bulgaarse fout rechtbuigen via de oldtimer.
  Dat kost mij een bijna nieuwe 508mercedes en vele met mij.
  Nou heb ik zelfs mijn normale auto, waar ik al achterlijk veel voor betaal, nu ook geschorst en ga vanaf nu met een 69er camper dubbellucht de hele week roeten en roken en kom over 7 jaar terug (of eerder) met mn trouwe 508.
  Slapen, ja weekers als je de laan uit gestuurd word vandeweek.
  Schorsen die autos volgend jaar en naar het europees hof stappen.
  30 jaar nix meer en nix minder, Nederland word wakkerrrrrrrrrr,
  teken die petitie nououou.

  • Voor diegene die serieus van hun stoel af willen komen…
   vrijstellingoldtimer.nl
   Een serieuze belangenvereniging voor iedereen, ook voor mensen die jaloers zijn op ons oldtimerliefhebbers , zij zijn namelijk de volgende ronde aan de beurt.
   De 4persoons rolstoelen vreten nml zoveel accus dat dat weer belastend voor het milieu is en een belastingheffing noodzaakt.
   Ook diegene op een fiets, want wellicht weet u niets van belasting plaatjes op fietsen, maar ik sluit het niet uit dat dat gewoon weer terug zou komen als ze ons uit de auto hebben, dus gewoon tekenen ook met alléén een fiets.
   TEKENEN….de petitie, kun je de politiek terechtwijzen, minimaal je ongeschoren tanden laten zien, gewoon om dat jij morgen aan de beurt bent en wij ook tekenen…

 6. De oldtimerregeling was ooit bedoeld voor voertuigen die LANG genoeg,25 jaar, hadden bijgedragen aan de Nederlandse belastingpot ongeacht welke brandstof erin gaat. Hier aan was lang en hard gewerkt door de betreffende belangenorganisaties. Ik vond en vind dit nog steeds het beste alternatief. Verschillende hierboven beschreven voertuigen hebben deze regeling om zeep geholpen waardoor 4 auto’s, de jongste reeds minimaal 16 jaar in mijn bezit,nu wel belastingplichtig worden. Daarom, helaas voor veel recente import, terug naar de oorspronkelijke regeling. Trouwens ik betaal voor 2 dagelijkse auto’s gewoon belasting.

  • Hallo Paul,Ik heb/had ook een gewone auto voor de volle mep.
   Daar reed ik mijn kilometers mee en de Mercedes 508 bakwagen is voor de lol, hooguit 500/1000 km pj.
   Doe er zelfs het milieu geen kwaad mee.
   Ik vind dat ik de bel.pot nog steeds genoeg spek met mijn benzine auto en ook elke keuring aan de roetmeting heb voldaan met mijn bakwagen, keihard nieuw en rookvrije 508, 34jaar oud.
   Weekers bedankt, gladde slijmbal, door het oog van naald.

   Ik hoop dat er een belasting komt op bovenleiding en spaakwielen, want heb de griebus aan treinen ,fietsen en allergies voor rookvrije lucht en vooral die ozo gezonde geprietpraaters.
   DAAr word je pas ech ziek van, het er steeds over lullen elke dag, Hoezo gezond lekker oud worden ? Gmpfff wil je dat dan ?

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*