Home / Belasting algemeen / Rutte II: Subsidie op hybride auto’s moet vervallen

Rutte II: Subsidie op hybride auto’s moet vervallen

Je ziet steeds meer hybride auto’s op de weg. Waarom? Omdat de overheid deze auto’s subsidieert. Het idee hierachter is dat een hybride auto erg zuinig is en daarom het milieu minder belast. De praktijk wijst echter anders uit…

Als zakelijke bestuurder betaal je voor een hybride slechts 14% bijtelling. Laat het nu voornamelijk die zakelijke bestuurders zijn (van bijvoorbeeld een Prius of Ampera) die de wagen niet gebruiken zoals deze bedoeld is. Daarmee belasten zij het milieu juist meer in plaats van minder. En de overheid geeft daar een subsidie voor terwijl de oldtimer eigenaar per 2013 extra wordt belast. Raar? Dat zeker, maar vooralsnog is dit wel het geval.

Onderzoek wees het vandaag weer eens uit. De zogenaamde Stekkerhybride’s als een Toyota Prius en Opel Ampera zijn helemaal niet zo best voor het milieu als werd aangenomen. Leasemaatschappij Arval heeft het onderzocht en het blijkt dat de “slechtste” Ampera rijders 1 op 12,8 rijden in plaats van de 1 op 62,5 die Opel belooft in de brochure. Dat is dus bijna 5x slechter dan de bedoeling en daarmee is een hybride auto niet anders dan een gewone auto.

Je kunt je dus in alle gemoedsrust afvragen of het kabinet de subsidie op elektrische wagens moet blijven handhaven. Want zo milieuvriendelijk zijn ze helemaal niet. De oldtimer eigenaar moet het ontgelden dankzij Rutte II. De oude wagentjes zouden te milieubelastend zijn. Maar deze oldtimers rijden wellicht maar 1500 kilometer per jaar (op gas!) terwijl Ampera’s en Priussen voor dagelijks gebruik worden gereden en misschien wel het 20-voudige rijden. En dat doen ze onzuinig en op benzine. Wie van de twee belast het milieu dan het meest? U mag het zeggen.

Voornamelijk zakelijk gebruik

Door de belastingvoordelen wordt de Prius, maar tegenwoordig ook de Ampera voornamelijk zakelijk gereden. En zakelijke rijders maken nu eenmaal veel snelwegkilometers. Laat een stekkerhybride nou net op de snelweg niet zuinig rijden! Daar gebruik je de elektromotor niet, maar de benzinemotor. En de zakelijke rijder heeft haast, dus gebruik niet de Eco-, maar de sportstand van de Prius. Dat is uiteraard niet de zuinigste stand. Tel daar bij op dat je het zware batterypack van de wagen met je benzinemotor vooruit moet slepen en dan kom je wel aan die 1 op 12.8!

Niet de auto, maar de coureur bepaalt hoe zuinig de auto rijdt. Je kunt niet alle Priusrijders over een kam scheren maar dat doet onze overheid wel. De subsidie wordt toegekend aan de auto die volgens een (inmiddels achterhaalde) uitstoot test aan een bepaalde norm voldoen. Maar eigenlijk zou die moeten worden toegekend aan de nette Prius of Ampera rijder. Degene die de auto gebruikt waarvoor hij is gemaakt: rijden op de elekotromotor en als het toch op benzine moet, op de eco stand. Hoe dat moet worden gemeten is moeilijk te zeggen. Maar Rutte II zou moeten stoppen met het ongebreideld subsidiëren van de zakelijke rijder onder het mom van milieuvoordelen. Want die zijn er niet.

We zijn benieuwd naar reacties van stekkerhybride eigenaren. Maar ook van oldtimer bezitters. Wie van u rijdt er zuiniger?

4 comments

 1. Frans Folko van der Marck

  Laat ik eens beginnen met de zin,’blij dat ik ook dit jaar weer niet de stembus heb bezocht’,een inmiddels vast gegeven want dat doe ik al meer dan 20 jaar niet meer.
  De gemiddelde brave burger die deze eerste zin leest zal wel weer zeggen
  o,je stemt niet dan kun je ook geen oordeel trekken of een mening vormen over de politiek want je stem kan wel degelijk verschil uit gaan maken.
  Nou,dat hebben we de afgelopen jaren wel gezien,we leven nog steeds half in de middeleeuwen, de burger moet zoet en onwetend gehouden worden (geef hem of haar naast een modale baan, de mogelijkheid tot het kopen van een te duur huis waarbij alleen de rente afgelost word(de keuken met kookeiland,het bankstel en de flat screen kunnen tevens op afbetaling of via de overwaarde van de hoop geleende stenen aangeschaft worden,tweemaal met de familie op vakantie en als klapstuk;een groene PRIUS met belasting voordeel.(vind iedere gemiddelde zuinige Hollander leuk).
  Wat zijn we toch lekker groen bezig,steeds meer rommel voor een knaak in de uitzoek bakken bij de gemiddelde bouwmarkt(kan binnen een dag of week weer via de kliko het milieu in om ”gerecycled te worden”,nogmaals we zijn lekker groen bezig.
  Duurzaamheid?? ver te zoeken naar mijns inziens we zien eerder een toename van vervuiling en onzinnige elektrische producten van slechte kwaliteit op de markt komen die ons leven aangenamer zouden moeten maken(en afhankelijker).
  Iedereen heeft het over milieu,wat kreeg in de economische recessie de eerste impuls? De auto industrie,dames en heren schaf nu zo’n groene belasting vrije auto aan,goed voor het milieu(en de staatskas)Hollanders kuddedieren als wij zijn,de verkoop liep op rolletjes doch niemand dacht na over het feit dat nieuwe auto’s ook geproduceerd moeten worden en dat het recyclen van bijvoorbeeld hybride auto’s ook zeer milieu onvriendelijk is.
  Al met al,plat gezegd,gelul,de gemiddelde Prius rijder kijkt alleen naar zijn portemonnee en heeft een asociaal rijgedrag en zware rechter voet,daarnaast blijf ik bij mijn statement,de armen zijn altijd de sigaar geweest,de middenklasse DENKT het beter te hebben en de upper class word overal steeds beter van en lacht de rest uit,politiek Den- Haag bedank,we laten ons goed foppen door jullie,ik heb geen vertrouwen meer in jullie groene bezuinigings-recessie gelul. er is maar een manier en dat is een hele grote stap terug doen in onze manier van leven en consumeren,maar wie wil of doet dat?we willen immers niet terug en zeker niet wanneer de buurman niet als eerste het goede voorbeeld geeft,immers;waarom ik eerst en de rest volgt wel?nee Den-Haag jullie hebben toch de touwtjes in handen?we zien er weinig van en nu weer de klassieker rijder straffen en de Prius rijder met subsidie belonen? lekker hypocriet,die elektriciteit voor al die groene
  auto’s moet ook ergens vandaan komen,dat lukt zeker niet met die paar lullige zonnepanelen en windmolens die overigens met veel gemier geplaatst kunnen worden verspreid in het land,een verkeerd zittende mus
  stagneert de bouw direct omdat er weer een instantie is die voor dat beestje opkomt terwijl elders de gsm masten als paddo’s uit de grond schieten.
  Enfin ik kan nog wel even doorgaan maar dan word het een erg lang verhaal,ik vind de ideeën gewoonweg absurd betreffende het oplossen van ons milieu en financieel probleem,uiteindelijk komt het altijd maar op een ding uit en dat is gewoonweg ;wat gaat het kosten en liever nog wat brengt het op? eerst Geld dan Milieu en het ergste van alles nog,milieu is big cash,geld verdienen? ga iets met het milieu aanklooien dan zit je goed.
  Nog even een in-koppertje,wat leuk dat een paar van het koningshuis wat aanschaffen in een failliet politiek corrupt land behorende tot de EU, en wij Hollanders maar meebetalen,via de belasting indirect aan het huis en het vullen van die bodemloze put aldaar.(zeus kijkt lachend toe).
  Nederland sta toch eens op,word wakker laat je stem eens horen,je kritiek en doe eens wat,loop niet steeds achter de feiten aan en ben eens rapper en duidelijker met beslissingen(mooi voorbeeld; de joint stike fighter,deze is nu al verouderd en nog steeds geen beslissing genomen,we hebben hem overigens helemaal niet nodig want we doen er toch niets mee,Joegoslavië was immers ook een groot fiasco door politiek konten gedraai wat vele levens heeft gekost.
  Enfin Rutte had van mij niet meer zo gehoeven hopelijk dat Diederik nog een betere duit in het zakje kan doen,we zullen het een kleine kans geven doch zoals het er nu al uit ziet belooft het tot dusver weinig goeds,we zullen zien,in ieder geval succes gewenst en kom eens met wat concreets anders is het volgend jaar weer het zelfde en blijf ik bij mijn eerst geschreven zin van dit lange relaas.

  vriendelijke groet van een met argusogen kijkende medeburger

  Folko

 2. Dit kabinet moet heel snel opstappen jullie maken dit land kapop

  Ik bid en hoop dat de revolutie weer snel zal komen het word tijd dat deze regering ten val komt

  leve de revolutie.

 3. Best lezers
  Ik weet niet waar deze wereld heen gaat .
  Maar 1 ding weet ik wel .
  Nederland is een graai land heb je 100euro hou je net 30euro over om eten te kopen.
  Want van die 70euro dat geven we weg aan andere landen omdat hun het harder nodig hebben .
  Als we daar nou eens mee stoppen kan ik ook ooit is op vakantie
  In plaats van je heele leven te moeten werken tot dat je zelfs niet meer een knopje in kan drukken anders bedenken ze daar weer wat op !
  Laat de zooi maar klappen want ik ben er klaar mee !
  Waar doe je het nou voor !
  Dat mag iemamd mij wel uitlegen .
  Oja wat ik in de krant zag ooit was dat rutte op de fiets ging hmmmm boeie
  Rest van die jaren rijd hij ook in een oude saab en woont nog bij zijn moeder.
  Maar wel zeggen jullie moeten geld uit geven !
  Nederland moet is wat zeggen en niet als een schaap achter anderen aan lopen en ja knikken .
  Geen idee weg geven maar zelf houden .
  Nog iets over die geiten wollen sokken auto of wereld verbeters .
  Mr Folko ik geef je helemaal gelijk wat een naar volk , schijt aan alles !
  Wat ze wel vergeten is dat die accu’s daar kinderen in india in elkaar gezet worden !
  Aag ja je rijd een groen auto !
  Wat als accu’s gesloopt worden ?
  Zeker schip kopen en dumpen in de zee !
  Ik heb nog steeds mijn eerst auto en nu moet ik om dat ik met mooi weer rij 150per 3 maanden betalen !
  Al zal ik hem op gas laten lopen is die veel groener dan z’n accu’s auto
  Zo genoeg gezegt ik ben er klaar mee
  Hoop dat ze in den haag wakker worden anders gaan er zeker problemen komen in nederland
  Want het volk is het zat !
  Dus ik ook
  Gr wesco

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*