Home / Belasting algemeen / Wegenbelasting 2021, het complete overzicht

Wegenbelasting 2021, het complete overzicht

We krijgen de laatste tijd veel vragen binnen over de wegenbelasting in 2021. Hieronder daarom nog even alles op een rijtje voor 2021 (en daarna).

Iemand die een personenauto of motor bezit betaalt wegenbelasting (ook wel MRB/motorrijtuigenbelasting genoemd). Deze belasting is een zogenaamde houderschapsbelasting en betaal je ongeacht het aantal kilometers dat je rijdt. Dus of de auto nu een half jaar stil staat of je rijdt in dezelfde periode 100.000 km, dan maakt dat geen verschil in het te betalen bedrag aan wegenbelasting.

Tarief wegenbelasting

Het bedrag dat je in 2021 moet betalen aan wegenbelasting hangt af van een aantal factoren:

  • Het soort voertuig (auto, bestelauto of motor)
  • Het gewicht van het voertuig
  • Type brandstof (benzine, diesel of LPG)
  • De provincie waarin je woont
  • De uitstoot van CO2 (zeer zuinige auto’s met een lage CO2 uitstoot betalen geen wegenbelasting)
  • De periodieke betaling. Je kunt er voor kiezen om per maand, per kwartaal of per jaar te betalen. Je bedrag valt lager uit naarmate je voor een langere tijd betaalt.

Bereken hier precies hoeveel wegenbelasting je moet betalen.

Vrijstelling 2021 zuinige auto’s met een lage CO2

Voor heel 2013 krijg je vrijstelling van wegenbelasting (je betaalt dus geen wegenbelasting) als je een auto bezit die een lage CO2 uitstoot. Voor auto’s die rijden op benzine ligt die grens op 110 gram CO2 per kilometer. Voor een auto op diesel is dat 95 gram CO2 per kilometer. Wanneer je auto deze hoeveelheid of minder CO2 uitstoot, betaal je dus geen wegenbelasting.

Vrijstelling oldtimer vervalt in 2021… Of niet?

In het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat per 2014 de vrijstelling van wegenbelasting voor oldtimers komt te vervallen. Vanaf dan zouden eigenaren van oldtimers dus volgens het normale model wegenbelasting moeten betalen. Hier is echter veel commotie over ontstaan en de Staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers, werkt nu aan een regeling waarbij mensen die nauwelijks de weg op gaan geen wegenbelasting hoeven te betalen. Het is afwachten hoe de regeling vorm moet krijgen, het ministerie denkt aan een 30- of 60- dagenkaart. Hierbij mag je respectievelijk maximaal 30 of 60 keer per jaar de weg op met je oldtimer. Eigenaren die hun oldtimer voor woon- werkverkeer gebruiken dienen in dit geval wel gewoon wegenbelasting te betalen.

Vrijstelling zuinige auto’s vervalt in 2021

In 2014 komt de vrijstelling voor zuinige auto’s te vervallen en betaal je wel weer wegenbelasting. Zoals het er nu naar uitziet zal dit hetzelfde model zijn als voor gewone personenauto’s (die je hier kunt berekenen). Helemaal zeker is dit echter niet, de nieuwe regering zal hier nog over debatteren.

Auto’s met minder dan 50 gram CO2 uitstoot vrijstelling tot en met 2022

Personenauto’s die niet meer dan 50 gram CO2 uitstoten per kilometer (bijvoorbeeld de Opel Ampera of de Toyota Prius Plugin Hybrid) krijgen tot en met 2015 vrijstelling van wegenbelasting.

11 comments

  1. Al dat gelul van de meest onbetrouwbare regering die Nederland ooit heeft gehad. Ze denken als een kruidenier.
    Uiteindelijk kost het een veelvoud van wat het opleverd.
    Laat de Nederlandse regering eens wat verder kijken en zorgen dat het de economie weer draaiend krijgt, ipv zich te bemoeien met allerlei onnozele toestanden.

  2. gewoon kilometerheffing introduceren en je bent val al die ingewikkelde belastingen en accijns af.

  3. Hallo,

    Ik probeer een beetje te volgen waar alle heisa over gaat. Helaas kan ik er geen kaas van maken. Wegenbelasting invoeren voor oldtimers is naar mijn idee alleen gebaseerd op stemmingsmakerij en weinig technisch en milieu inzicht. Het mag bekend zijn dat rust roest, en dat geldt zeker voor auto’s. Een 30 of 60 dagen kaart komt de verkeersveiligheid zeker niet ten goede. Vervuilt een oude auto? Dat ligt er maar net aan, aantal kilometers, onderhoud en brandstofverbruik. In ieder geval is een goed onderhouden oldtimer milieu vriendelijker dan een lease voertuig. Deze worden in 3 jaar afgeschreven, wordt veel – heel veel, mee gereden.
    Dan die onzin over hoe het in duitsland gaat. Ook hier wordt wegenbelasting betaald.. en niet alleen via de brandstof. Je betaald nl per jaar een bedrag voor de vervuiling die je auto veroorzaakt. En dat is naar mijn idee een goede vorm van belasting heffen. De belasting in Nederland is naar mijn mening gewoon een vorm van heffing om de kas te spekken, heeft niets van doen met milieu maatregelen of voor iets wat daarvoor door moet gaan. De Nederlandse overheid stimuleert nauwelijks milieu maatregelen, hoewel de heffingen anders doen vermoeden. Laat je dus niet voor de gek houden dat “we” zo lekker – lees de overheid – zo betrokken zijn met het milieu. Een simpele rekensom leert dat de overheid via allerlei belastingen en heffingen niet investeert in wat wij als belasting betalen aan milieubelastingen (gemeentelijke afvalstoffen, energie belasting, etc.) En voor de duidelijkheid wegenbelasting is geen milieu belasting, dus milieu heeft niets met deze belasting van doen, anders had het wel anders geheten.

  4. Laat het eindelijk eens een eerlijk systeem worden en hef de belasting via de brandstof. Zeer zeker zullen veel gebruikers hun auto dan niet meer voor alle boodschappen gebruiken, ook zal het het een enorm administratief voordeel opleveren en de vervuiler betaalt.

  5. (kilometer) Heffing via brandstof bestaat toch al lang! hahaha alsof dat die brandstof al die jaren belasting vrij is.

    wat een onkunde allemaal

  6. Hatelijk. Transport is nodig om de wereld te economie te laten draaien. En ondanks dat wordt ALLES duurder, enkel en alleen om het gat wat de overheid heeft gecreëerd door onzinnig smijten met geld dicht te plakken.

  7. De provincie zou onderhand eens op moeten houden de wegenbelasting te verhogen. We staan gvd zelf al jaren op de nullijn. Nog een verhoging en mijn auto gaat eruit. Dan ontvangen ze van mij in ieder geval maar beter niets meer.

  8. Gewoon kilometer heffing invoeren, wie de meeste kilometers maakt betaald ook het meeste,hoe simpel kan het zijn!!

  9. Koos Frenken

    De werkende man die zijn auto noot gedwongen nodig heeft om daar te komen word weer eens gestraft
    Net als we nog niet genoeg loonbelasting betalen,

  10. Ik denk alles wij alle belastingen bij elkaar gaan tellen die wij betalen aan belasting dienst, dan zou het zo’n 80% zijn.
    en de boeven in den haag maken daar een potje van. zij vergokken ons belasting geld in allerlei gekke investeringen…..en zolang wij burgers niet in opstand komen tegen manier diefstal zou het zo door blijven gaan…..

  11. Bullshit, van Nederland, in Nederland, betalen we de mrb, en als we in andere EU landen zijn, moeten we gewoonflinktool betalen, maar als hun in Nederland zijn, gebruiken intensieve de wegen zonder niets te betalen, dat is toch niet eerlijk. de regering moet een keer ingrijpen en de belastingdienst regelen in het kader van het levensniveau ten Balance te brengen voor de burgers, de oplossing hiervoor is de prijzen in de brandstof aan laten gaan. zo niet moet de heel Nederland staken of demonstreren.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*