Home / Algemeen / 10 tips om te besparen op autokosten

10 tips om te besparen op autokosten

Dat autorijden duur is weet je waarschijnlijk al. Maandelijks betaal je als autobezitter alleen al gemiddeld 150 euro aan belastingen. Daar valt helaas weinig aan te veranderen. Er zijn echter ook zaken waar je wel de hand in hebt. Simpele acties als je banden op spanning houden, een andere autoverzekering afsluiten of een ander tankstation opzoeken kunnen al snel in je voordeel werken. Besparen op autokosten is misschien wel makkelijker dan je denkt. Een tiental tips:

 1. Je banden op spanning houden
  Door elke maand je banden te voorzien van wat extra lucht kun je besparen op brandstofkosten. Je auto rijdt lekkerder en ook gaan je banden langer mee, wat uiteindelijk ook een kostenbesparing oplevert.
 2. Onderhoud bij een universeel garagebedrijf
  Je kunt voor onderhoud naar de dealer. Je kunt ook een goed universeel garagebedrijf opzoeken. Daar worden dezelfde materialen gebruikt door dezelfde vakkundige mensen. Ter illustratie, het vervangen van een distributieriem van een VW Polo bij de Volkswagendealer kost 750 euro. Bij de garage op de hoek 200 euro, inclusief spanrollen.
 3. Verminder gewicht
  100 Kilo aan extra gewicht in een gemiddelde auto zorgt voor zo’n 7% hoger brandstofverbruik. Ruim die kofferbak dus eens een keer op en ruil je vriendin in voor een exemplaar met maatje 36. Scheelt je zo’n 200 euro per jaar aan brandstof.
 4. Zet je airco eens een keer uit
  Een airco zorgt jaarlijks voor 5% tot 8% (0,62 liter per 100 km) meer brandstofverbruik. Voor een gemiddelde automobilist kost dat dus zo’n 200 euro extra per jaar. Bij auto’s met klimaatcontrole schakelt de airco automatisch aan terwijl dit niet altijd nodig is. Kwestie van knopje indrukken dus.
 5. Anticipeer tijdig op verkeer
  Kijk eens wat verder dan alleen de auto voor je. Zo zie je op tijd dat bijvoorbeeld het stoplicht op rood staat en kan je voet alvast van het gas. Je hoeft dan niet te remmen en geen gas te geven voor het optrekken. Gevolg? Geen draaikolk in je brandstoftank en minder slijtage aan banden en remmen. En het kost je geen eens extra tijd.
 6. Houd je aan de snelheid
  Een ontzettende inkopper maar wel 1 die werkt. Harder rijden in Nederland heeft weinig zin. Voor je het weet kom je weer een stoplicht tegen en staat die slome duikelaar van zojuist weer achter je. Op snelwegen is het niet veel anders, de langzaam-links-rijden-fanclub wordt alleen maar groter. Je gemiddelde snelheid gaat dus maar iets omhoog als je op vrije stukken echt veel te hard rijdt. Resultaat? Je brandstofmeter zakt met de snelheid van het licht omlaag, je zit gestrest in de auto, je remmen en banden slijten veel harder en binnen de kortste keren ligt er weer een brief in de bus van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. En waarvoor? Zodat je thuis 5 minuten langer voor de buis kunt hangen?… Niet doen dus, scheelt je minstens een paar honderd euro per jaar.
 7. Verdien geld met reclame
  Er zijn bedrijven die je geld betalen als je reclamestickers op je auto plaatst. De inkomsten zijn afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt, wat voor auto je hebt en waar je woont. Reken gemiddeld op een paar honderd euro per maand.
 8. Koop een auto op diesel of LPG Als je in een auto op benzine meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt kan het interessant zijn om op zoek te gaan naar een auto op diesel of LPG. Met bijvoorbeeld een diesel ligt je verbruik lager, houd je met een volle tank meer over aan de pomp en zijn de kosten voor onderhoud ook minder. Je betaalt dan wel weer meer wegenbelasting, kwestie van een kwartiertje rekenen en je weet het.
 9. Zoek een tankstation met korting Veel tankstations geven korting. Dit zijn vaak de onbemande stations. Je korting kan oplopen tot 10 cent per liter. Dat klinkt niet veel, maar op jaarbasis scheelt dit gemiddeld zo’n 150 euro. Daar kun je toch weer 2 keer van tanken.
 10. Neem een goedkopere autoverzekering Het kan zijn dat je onnodig veel betaalt voor een autoverzekering. Vergelijk eens wat verzekeringen en bespaar tot honderden euro’s per jaar.
 11. Bonustip: Stap eens op de fiets Korte ritjes kosten veel geld. Het brandstofverbruik is bijzonder hoog en onderdelen slijten harder. Dus breng die kinderen nou eens op de fiets naar school, ga op de fiets naar de sportschool (…!?) en dat korte stukje naar de supermarkt kan ook wel op de fiets. Is veel gezonder en vaak sneller. Scheelt je bovendien ook weer geld.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*