Home / Autoverzekering / 10 Tips voor het afsluiten van een betere autoverzekering

10 Tips voor het afsluiten van een betere autoverzekering

De afgelopen week berichtten verschillende media dat de premie van autoverzekeringen omhoog gaat. De verzekeraars zouden in financiële problemen komen als zij de premie niet verhogen. Een aantal verzekeraars, zoals Univé, London, Ditzo en de ANWB, hebben de premie inmiddels verhoogd. De verhogingen variëren van 5 tot zelfs 50% procent. Bij een autoverzekering met gelijke dekking betaal je bij een dure verzekeraar gemiddeld 2,7 keer zoveel als bij een goedkope. Met dat soort prijsverschillen is het een goed idee om je autoverzekering eens onder de loep te nemen. Een nieuwe verzekering afsluiten zou je zomaar eens een hoop euro’s kunnen besparen. De ene verzekering is echter de andere niet, dus alleen op basis van premie een verzekering afsluiten is niet verstandig. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering via internet.

1. Raadpleeg verschillende sites
Vergelijkingsites zoals Independer.nl zijn commercieel ingesteld. De premie voor exact dezelfde autoverzekering kan op de ene vergelijkingssite een paar honderd euro goedkoper zijn dan op de andere. Dit verschil is te wijten aan de al dan niet aanwezige samenwerking met de verzekeraar. Raadpleeg ook de site van de verzekeraar zelf. InShared komt er vaak als goedkoopste uit! Verder kan het lonen om het forum van Trosradar te doorzoeken op de verzekeraar.

2. Opzegtermijn en premierestitutie
Verzekeraars hanteren verschillende termijnen voor het opzeggen van je autoverzekering. Waarbij je bij 1 dagelijks kunt opzeggen, zit je er bij de ander een jaar aan vast. Let ook op of de verzekeraar de betaalde premie teruggeeft bij tussentijdse beëindiging.

3. Eigen risico
Wanneer er een aanrijding heeft plaatsgevonden is dat al vervelend. Nog vervelender is wanneer je hiervoor ook nog eens een bedrag aan eigen risico moet betalen.

4. No-claim beschermer
Een aantal verzekeraars biedt de mogelijkheid om je no-claim te beschermen. Je no-claim korting gaat dan niet omlaag op het moment dat je schade hebt veroorzaakt.

5. Gelijkwaardige auto
Wanneer je auto total loss wordt verklaard keren sommige verzekeraars een bedrag uit op basis van de dagwaarde. Dit bedrag kan veel lager zijn dan het bedrag waarvoor je dezelfde auto weer zou terug moeten kopen. Let er daarom op of de verzekeraar een gelijkwaardige-auto-regeling aanbiedt.

6. Verzekerde accessoires
Let op of accessoires als beveiligingssystemen of audioapparatuur standaard worden meeverzekerd. Het is ook mogelijk dat je deze apart dient mee te verzekeren.

7. Uitbetalingstermijn
Het is erg vervelend als je door schade niet meer kunt rijden met je auto. Als je verzekeraar (bij All-risk dekking) dan ook nog eens maanden op zich laat wachten met de uitbetaling dan is dat bijzonder onprettig.

8. Vrije reparatiekeuze
Waar je bij de ene verzekeraar naar elke garage kunt gaan om je (ruit)schade te laten repareren, hebben andere afspraken met een aantal herstelbedrijven. In het laatste geval is het mogelijk dat je een eind moet rijden naar het herstelbedrijf.

9. Telefonisch contact
Om verzekeringen zo goedkoop mogelijk te maken kun je bij een aantal verzekeraars alleen contact opnemen via email of per post. Een telefoontje plegen zit er dan niet bij. Iets om rekening mee te houden.

10. Overige voorwaarden
Ja, het kost je wat tijd, maar het doornemen van de voorwaarden is geen overbodige luxe. Zo weet je bijvoorbeeld of schade aan je auto wordt vergoed bij bijvoorbeeld een natuurramp, wanneer deze is aangebracht door kwaadwillenden, of bij het aanrijden van een hert.

One comment

 1. Nuttig overzicht!

  Ik zou zelf aan tip 1 willen toevoegen dat je je wel moet realiseren dat niet elke verzekeraar te vinden is op de vergelijkingssites. Bijvoorbeeld omdat niet elke verzekeringsmaatschappij wil betalen om erop te staan.

  Ik ben het verder helemaal eens met tip 10: Je moet de voorwaarden lezen zodat je weet waarvoor je verzekerd bent.

  Omdat we hier net zelf onderzoek naar hebben gedaan, weet ik dat er autoverzekeraars bestaan met korte, duidelijke voorwaarden in grote letters. Kijk maar in het autoverzekering overzicht lettergroottes en aantal pagina’s.

  Tenslotte een suggestie voor tip 11:
  Als je kiest voor een Allrisk autoverzekering, let dan ook op de afschrijvingsregeling. Hierin bestaan grote verschillen. Bij sommige verzekeraars krijg je bijvoorbeeld 3 of 5 jaar lang de nieuwwaarde vergoed, terwijl je bij andere verzekeraars al direct te maken krijgt met een afschrijving. Zie dan nog maar eens een vergelijkbare auto te krijgen!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*